teglica lesnika

Hranljivost lešnika

U jezgru lešnika nalaze se lako svarljive i hranljive materije i vitamini A, E, F, K i vitamini B grupe.

Vitamini B grupe, naročito vitamini B1 i B6, dobro utiču na povećanje mišićne mase i energije u organizmu, a utiču pozitivno na koncentraciju i nervni sistem u celosti. Vitamin B6 se posebno preporučuje trudincama da bi se izbegla post-porođajna depresija. Vitamin A povoljno utiče na kosu i kožu, jača zube i skoro sve unutrašnje organe kao i imunitet celokupnog organizma, vitamin E na krvne sudove, čuva srce i održava vitalnost kože, dok vitamini F i K takođe pozitivno utiču na kosu i kožu, ali i na metabolizam.

Od minerala u lešniku se naleze: magnezijum, cink, kalcijum, fosfor, gvožđe i bakar, ali i materije koje utiču na smanjenje nivoa holesterola, Omega 3 i Omega 6 kiseline, što čini lešnik jednom od energetski najvrednijih namirnica.

Svi volimo čokoladu sa lešnikom ili krem sa kakaom i lešnikom, a pošto je veoma ukusan može se konzumirati i sirov, pečen ili osušen.

Od lešnika se mogu proizvoditi i puter, koji se smatra zdravijim od putera od kikirikija, brašno, koristi se prilikom proizvodnje slatkih prehrambenih proizvoda i ulje lešnika, koje je poželjno koristit svaki dan uz morske plodove i u salatama.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *